Nampak kepala ul4r di bawah mesin basuh tapi rupa-rupanya…

TIDAK kira apa pun k3s, panggilan kecem4san yang diterima daripada orang awam pasti menjadi keutamaan pegawai dan anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

Waima k3s kucing ters4ngkut pada bumbung rumah pun, abang dan kakak APM ini sanggup datang menghulurkan bantuan segera.

Tidak dinafikan tugas dan tanggungjawab APM ini tidak ubah seperti pasukan bomba yang sentiasa berdepan k3s bah4ya seperti tangkapan ul4r berb1sa, memusn4hkan sarang tebvan dan pelbagai lagi.

Senang cerita, setiap panggilan yang diterima dianggap k3s serius yang perlu dibantu segera demi keselamatan pemanggil.

Namun lain pula cerita mengenai satu panggilan kecem4san yang diterima APM Daerah Kuala Selangor yang p4nik memberitahu ada ‘ul4r’ di bawah mesin basuhnya.

Perkongsian pemilik akaun Facebook, Suzaini Sulaiman yang juga berpangkat Leftenan Muda (PA) APM Daerah Kuala Selangor itu mengenai satu k4s di Ijok, Kuala Selangor baru-baru ini.

apm

Pemanggil dari Ijok bagitahu nampak kepala ul4r dekat salur air mesin basuh, mula-mula pelik pulak ul4r sawa apa jenis warna kuning-kuning, biasa corak kelabu je, tarik pelan pelan salur paip terkejvt dan ketawa besar bila katak yang muncul.

Takpela kalau camtu tapi jadi bahan kelakar la, pemanggil minta maaf tapi takpe eloklah berhati-hati jika bimbang ul4r atau haiwan berb1sa… sempat jugak la kena kenc1ng dengan katak. Semalam kucing kenc1ng, harini katak pulak, esok sapa pulak nak kenc1ingkan aku ni he he. @ Batu 28 Ijok, Kuala Selangor.”

Disangkakan ul4r tetapi rupa-rupanya katak. Agak melucukan apabila video berdurasi dua minit 49 saat itu memaparkan tindakan pegawai dan anggota APM siap dengan kelengkapan menangkap ular namun apa yang ditangkap adalah katak.

apm

Katak itu pun sekali pandang seperti ul4r. Barangkali dek p4nik, pemanggil tidak dapat membezakan haiwan itu jika dipandang daripada jauh.

Namun apa yang penting, kepantasan APM menghulurkan bantuan wajar dipuji. Bahkan Suzaini suka merakam setiap operasi APM untuk dikongsi kepada rakan Facebook membolehkan warganet tahu peranan APM dalam masyarakat.

Apa pun #janganputusasamalaysia

#KualaSelangorPengadu memohon maaf disebabkan kesilapan itu tetapi APM menganggap ia insiden mencuit hati.Lucu,…

Posted by Sale Hudin on Tuesday, June 30, 2020

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : Sinar

 

Be the first to comment on "Nampak kepala ul4r di bawah mesin basuh tapi rupa-rupanya…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*