Alvin `panjat pagar SPRM’ mohon dibebaskan dari tah4nan POCA

Kuala Lumpur: Seorang ahli perniagaan yang direm4n selama 21 hari mengikut Akt4 Pencegahan Jenay4h (POCA) 1959 berhubung sind1ket perjud1an dalam talian h4ram, memfa1lkan permohonan habeas corpus supaya dibebaskan serta-merta.

Goh Leong Yeong, 32, memfa1lkan perm0honan itu melalui notis usul di Mahk4mah Tinggi di sini pada 3 November lalu dengan menamakan pegawai peny1asat Asisten Superintendan Khairul Fairoz Rodzuan, seorang Majistret di Mahk4mah Majistret Kuala Lumpur, Ketua P0lis Negara dan kerajaan Malaysia selaku resp0nden pertama hingga keempat.

Dia sebelum ini adalah individu yang berjaya melar1kan diri dengan memanjat pagar pintu pagar belakang ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Putrajaya baru-baru ini, bagi mengeIak dit4han p0lis.

Dalam permoh0nan itu, Goh yang turut dikenali sebagai Alvin memohon perintah bahawa pen4ngkapan dan penah4nannya pada 27 Oktober lalu di mengikut Seksyen 4(1)(c) Akt4 Rumah Jud1 Terbuka 1953 dan Seksyen 4(1)(a) POCA pada 31 Oktober adalah tidak sah, tidak bera4as, tidak mematuh1 pr0sedur dan bersifat maIa fide (bern1at j4hat).

Lelaki itu juga memoh0n perintah bahawa perintah tah4nan rem4n bertarikh 31 Oktober lalu oleh Mahk4mah Maj1stret Kuala Lumpur yang membenarkan pen4hanannya selama 21 hari mulai 31 Oktober sehingga 21 November mengikut POCA adalah tidak sah.

Turut dimoh0n per1ntah bahawa kemasukan perenggan 5, Bahagian 1, Jadual 1 di bawah POCA, bahawa semua individu yang terbabit dalam pengel0laan dan penggalakkan jud1 h4ram sebagai kategori yang boleh didaftarkan, adalah ultra vires dan di luar ruang lingkup atau skop akt4 berkenaan.

Beliau juga memoh0n per1ntah bahawa writ habeas corpus dikeluarkan bagi pem0hon dibawa dan dihadapkan ke mahk4mah untuk dibeb4skan dengan serta-merta selain memoh0n perintah supaya beliau tidak boleh dit4ngkap atau dit4han semula.

Sementara itu, ketika pr0siding di hadapan H4kim Datuk Azhar Abdul Hamid semalam, mahk4mah menetapkan 16 November untuk mendengar perm0honan itu.

Terdahulu, pegvam Gobind Singh Deo, yang mewakili Goh memberitahu mahk4mah bahawa pihaknya mem0hon tarikh pendengaran ditetapkan.

“Anak gvam saya memfailkan perm0honan habeas corpus berhubung pen4hanannya yang tidak sah. Untuk makluman mahk4mah, pegvam utama, Datuk Seri Gopal Sri Ram tidak dapat hadir pada hari ini. Pihak kami juga sudah menyerahkan afidavit (bagi menyokong permoh0nan) kepada responden minggu lalu,” katanya.

Pegvam Persekutuan Adilah Roslan, yang mewakili kesemua resp0nden berkata pihaknya perlu memfailkan balasan terhadap afidavit berkenaan.

Mahk4mah juga memerintahkan kesemua responden memfa1lkan balIsan terhadap afidavit pada atau sebelum 16 November.

Pada 2 November lepas, Mahk4mah Tinggi di sini men0lak permoh0nan Zaidi Kanapiah atau lebih dikenali sebagai ‘Datuk Addy Kana,’ Korporal Muhamad Amin Nur Rashid Mohamed Puad dan Korporal Mohd Hairy Mohammad, kesemuanya berusia lingkungan 34 hingga 39 tahun, untuk writ habeas corpus dikeluarkan mahk4mah supaya mereka dibeb4skan segera.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook My Metro

Sumber : HM

Be the first to comment on "Alvin `panjat pagar SPRM’ mohon dibebaskan dari tah4nan POCA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*